luni, 23 februarie 2015

Botezul ortodox - Traditii si obiceiuri

Botezul copilului reprezinta o ceremonie religioasa foarte importanta pentru familiile crestin-
ortodoxe. Sfantul Botez este taina prin care omul, prin intreita afundare în apa sfintita de catre preot, in numele Prea Sfintei Treimi, dobandeste iertare de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana atunci, se naste din nou duhovniceste si se face membru al Bisericii lui Hristos.

Botezul copiilor aduce cu sine o serie de obiceiuri si tradiții care sunt respectate de multi crestin-ortodocsi ai Romaniei. Vă prezentam astfel cele mai importante TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ.

In primul rand, se obisnuieste ca nasii de botez sa se aleaga fie din familie, fie sa se mosteneasca. Conform traditiei, nasii de cununie trebuie sa boteze doar primul copil, in timp ce pe al doilea il vor boteza doar daca acestia vor.

Moasa impreuna cu nasa duc copilul la botez. Se considera ca moasa il aduce pagan, iar nasa il scotea crestin.

Nasii aduc daruri la botez.Pe vremuri se aduceau lumanarile, un rand de haine, camasuta alba si fase. Nasii aveau obligatia sa cumpere lumina de botez, un metru de panza in care se infasa copilul la botez.

Prima data se rosteste Crezul, apoi se aprind lumanarile ca simbol al credintei aprinse in inima celui botezat si care trebuie sa arda toata viata.

Se mai aprind trei lumanari in fata cristelnitei, ca simbol al Sfintei Treimi.

 Dupa baita nasa tine copilul in brate si i-l da mamei impreuna cu hainutele si zice iar de trei ori "ti-am luat un pagan ti-am adus un crestin", iar nasul face semnul crucii de trei ori si o stinge de tocul usii.